Anemiya – qan azlığının 3 əsas səbəbi. Qan artırmaq üçün zəruri məhsullar

 Anemiya termini “qan azlığı” mənasını daşıyır, lakin, bu termin həmçinin qanda qırmızı kürəciklərin (eritrosit) səviyyəsinin azaldığını izah edir. Həmin hüceyrələr qana qırmızı rəng verir və bütün orqanlara  oksigeni çatdırır. Bəzən onlar “oksigen daşıyıcıları” kimi də adlandırırlar.

    Anemiyanın (qan azlığının) yaranmasının səbəbləri:

    1. Orqanizmin kifayət qədər qan yaratması. Eritrositlər (qırmızı qan hüceyrələri) təxmini olaraq 100 gün yaşayırlar. Qırmızı qan kürəcikləri insanın sümük iliyində yaranır və çoxalır. Qırmızı qan hüceyrələrinin daimi yaranması üçün insanın sümük iliyi dəmir, zülal və müxtəlif vitaminlərə ehtiyac duyur. Ən çox defisitinə rast gəlinən qidalı element – dəmirdir.

    2. Qan itkisi.

    3. Qan hüceyrələrinin məhv olması. Burada artıq qırmızı qan hüceyrələrinin məhvinin bir neçə səbəbi var. Burada əsasən, ciddi xəstəliklər artıq qırmızı qan hüceyrələrinin məhvinin bir neçə səbəbi var. Əsasən, ciddi xəstəliklərlə bağlı olur.

Qırmızı qan hüceyrələrinin artımı və anemiyanın müalicəsi zamanı aşağıda sadalanan ərzaqlardan çox istifadə olunmalıdır:

Paxlalılar

Soya

Meyvələr

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

Yonca

Çuğundur

İspanaq

Avakado

Günəbaxan tumu

Püstə

Üzüm

Marakuya (tropik meyvə)

Ərik

Spirulina

Bəkməz

Ət

C vitamini

Загрузка...